Viisi vinkkiä ikääntyvän kanssa toimimiseen

Kun ikää tulee lisää ja toimintakyky laskee, tarvitsee ikääntyvä usein apua arkeen. Läheiselle tulee ikääntymisen myötä uusia rooleja, joihin sopeutuminen voi kestää. Molemmilla on todennäköisesti hyvin erilainen näkökulma asioihin, minkä takia välillä voi sukset mennä ristiin. Listasimme viisi vinkkiä ikääntyvän kanssa toimimiseen. Näiden avulla energiaa ei mene välien selvittelyyn vaan mielekkääseen yhdessä olemiseen.

 

1. Kuuntele ja keskustele

 

Meillä kaikilla on oikeus omiin mielipiteisiin. Älä päätä ikääntyvän puolesta kaikkea äläkä suutu tai pety hänen mielipiteistään ja päätöksistään. Sopikaa yhdessä missä asioissa autat häntä ja mitä hän tekee itsenäisesti. Saatte parempaa keskustelua aikaiseksi, kun ette oleta toisen ajatuksia ja tunteita.

 

2. Selvittäkää tarve arjen apuun

 

Katsokaa yhdessä, missä asioissa pärjätään ja mihin tarvitsee lisää apua. Älä oleta itse mitä toinen tarvitsee, mutta muista myös ettei toinen välttämättä kerro kaikkea suoraan. Meidän on välillä vaikea itse ymmärtää mikä kaikki voi helpottaa arkeamme eikä avun pyytäminen tule kaikille luonnostaan. Toimiva Koti saa usein puheluita, joissa kysellään juuri heidän arkea helpottavia palveluita ja autamme mielellämme eri vaihtoehtojen kartoituksessa.

 

3. Toimi myös toisen ehdoilla

 

Tehkää sitä mitä vanhus haluaa vaikkei se sinulle olisi tärkeää. Jos leivän päälle on saatava silakkaa, osta sitä vaikka sinä et siitä pitäisi etkä ymmärrä, kuinka joku voi haluta leipää silakalla. Kompromissit ovat kaikissa ihmissuhteissa tärkeitä ja korostuvat silloi, kun toimintakyky toisella huononee. Ikääntyvä voi tuntea, ettei pysty enää hallitsemaan omaa arkeaan ja silloin rutiineista kiinnipitäminen korostuu. Sinun ei tarvitse aina ymmärtää toisen motiiveja, kunhan annat tilaa ja mahdollisuuden toteuttaa hänen haluamiaan asioita.

 

4. Älä kuluta itseäsi loppuun

 

Auta toki niin paljon kuin haluat, mutta uskotko että läheisesi tahtoisi sinun polttavan itsesi loppuun? Tuskinpa. Älä epäröi ottaa apua ulkopuolelta. Kun iän myötä toimintakyky on alentunut, saa kotipalvelut ja -siivouksen ilman arvonlisäveroa ja kotona tapahtuvat palvelut ovat 50% kotitalousvähennyskelpoisia.

 

5. Ole läsnä ja välitä

 

Tärkeintä on aina läsnäolo. Kun olette yhdessä, jätä puhelin äänettömälle laukun pohjalle. Ole tilanteessa ihminen ihmiselle. Muistakaa myös, ettei ylimääräinen kinaaminen johda yhtään mihinkään vaan yhteinen aika kannattaa käyttää hyvissä tunnelmissa.

 

Lisävinkit

 

Kannattaa myös sopia suhteen pelisäännöt ja kuka hoitaa mitäkin tilanteen huonontuessa. Valtakirjat, hoitajat ja testamentit on hyvä hoitaa ajoissa ennen kuin kunto huononee. Molempien olo helpottuu, kun asioista on selvät sävele.

Muista kaikessa myös oma hyvinvointisi ja kasvata ympärillesi oma tukiverkosto.

Kun hoidat sairaan tai ikääntyvän ihmisen asioita olet omaishoitaja. Omaishoitajille on omia tukiverkostojaan kuten omaishoitajaliitto.

 

Kodin palvelut

 

Toimivan Kodin palveluita tilaa usein ikääntyneiden omaiset ja sairaiden omaishoitajat. Tulemme mielellämme maksuttomalle palvelukäynnille niin että paikalla on sekä palvelua tarvitseva että hänen omaisensa. Ota yhteyttä lomakkeen kautta tai soita 029 3400 930. Kotitalousvähennyksen voi hakea myös vanhemmille ostetuista palveluista!

 

Toimivasta Kodista saa myös omaishoitajan sijaisuudet!

Ota yhteyttä