7 keinoa toimivan arjen tueksi

”Mielenkiintoinen juttu mutta ei ole vielä ajankohtainen minulle.” ”Sitten joskus, kun olen vanha, on varmasti tarpeellinen.” ”Kyllä tässä vielä pärjätään. ”

Arjen apuvälineiden, kodin esteettömyyden ja hyvinvointiteknologian esiin ottaminen tuo usein vasta keskustelijalle ajatuksen tulevaisuudesta, vaikka ikä tai sairaus olisivat jo tuoneet mukanaan arkeen haasteita. Apuvälineitä ja esteettömyyttä tukevia ratkaisuja ei kuitenkaan kannata arastella tai jättää hankintaa liian myöhäiseksi. Parhaiten saa apua ja iloa arkeen, kun lähtee rohkeasti kokeilemaan miten voisi tukea kotona asumista. Koti on useimmille se rakkain paikka ja pienillä muutostöillä tuovat arkeen turvaa sekä mahdollistavat näin kotona asumisen pidempään. Muutosten ja apujen ei tarvitse olla suuria, jokainen voi poimia käyttöönsä ne omannäköiset ja kokoiset apurit.

 

1. Ennakoi muutostyöt ja apuvälineiden hankinta

 

Kodin muutostöiden ja apuvälineiden ajoitusta olisi hyvä miettiä etukäteen, jolloin voidaan säästyä monelta pieneltä ja isommaltakin tapaturmalta. Usein kotona tarkastellaan turvallisuustekijöitä vasta sattuneen tapaturman, kuten matonkulmaan kompastumisen tai pesutiloissa liukastumisen, jälkeen. Koti olisi hyvä käydä läpi minimoiden mahdolliset vaaranpaikat.

Myös apuvälineisiin kannattaa tutustua jo ennen akuuttia tarvetta, erityisesti teknologiaa sisältäviin tuotteisiin. Kun apuväline ja sen käyttö tulee tutuksi toimintakyvyn ollessa vielä hyvä, mahdollistaa se tuotteen opettelun omaan tahtiin ja lopulta käytön myös toimintakyky alennuttua tuotteen tarpeen ollessa suurin. Apuväline olisi näin jo osana arkea eli tuttua ja turvallista.

 

2. Pienillä muutoksilla suuri apu

 

Kun mietitään hyvinvointia ja turvallisuutta tukevia ratkaisuja kotiin, muutosten ei tarvitse aina olla suuria. Kun sängystä on haastavaa nousta, ei tarvitse vaihtaa koko sänkyä vaan voi hankkia sängynjalan korottajat. Wc-tilassa asiointia voidaan parantaa wc-istuimen korottajalla ja seinään asetettavalla tukikahvalla. Selän rasvaus onnistuu itsenäisesti näppärästi voiteenlevittäjällä ja jalkojen pesu lattiatasoon laitettavalla pesimellä. Keittiössä turvallisuutta lisää liesivahti, joka estää liedestä johtuvat tulipalot. Tuotteita ja ratkaisuja on lukematon määrä. Kaiken muutoksien ja apuvälineiden lähtökohtana tulee olla oma arki ja siellä olevien haasteellisten toimien tukeminen.

 

3. Uuden oppimiseen on annettava aikaa

 

Uusien tuotteiden ja erityisesti teknologiaa sisältäville tuotteiden kohdalla on hyvä antaa itselleen aikaa omaksua. Pitää olla itselleen armollinen käytön opettelussa sekä kysyä rohkeasti neuvoa ja apua. Kaikkea ei tarvitse oppia heti vaan voi edetä askel kerrallaan, ottaen uusia asioita pikkuhiljaa osaksi omaa arkea.

 

4. Oikeus omaan päätökseen

 

On hyvä muistaa, että kaikilla meillä on itsemääräämisoikeus. On oikeus kieltäytyä asioista tai tuotteista, jotka muiden mielestä parantaisivat omaa turvallisuutta ja hyvinvointia. Läheisten on hyväksyttävä eriävät ajatusmaailmat ja muistaa, että jokaisella on oikeus ottaa riskejä ja tehdä muiden mielestä hullunkurisiakin päätöksiä kuten päättää olla käyttämättä arkea tukevaa apuvälinettä.

 

5. Yksilölliset tarpeet

 

Apuvälinehankinnoissa kaikki perustuu henkilön yksilölliseen tarpeeseen. Toiselle täydellisesti sopiva tuote voi olla toiselle jopa vaarallinen Ennen apuvälineen hankintaa on hyvä kartoittaa käyttäjälähtöisesti tuotteen tai sovelluksen tarve. Tarvitaanko käyttämiseen läheisen apua ja onko tuote myös avustavalle läheiselle käyttäjäystävällinen. Kun tuotetta pääsee kokeilemaan tai ainakin näkemään sen, voidaan varmistua sen soveltuvuudesta juuri omaan käyttöön. Käyttämätön apuväline on aina kallein apuväline.

 

6. Kodin tulee pysyä kotina

 

Hyvinvointiteknologiaa on jo monessa kodissa esimerkiksi paikantimien tai turvapuhelintuotteiden muodossa.

Vaikka teknologia mahdollistaa paljon, ei sen tarkoitus ole tehdä kodista kotisairaalaa tai valvontakohdetta. Turvalaitteita otetaan arjen tueksi sopivissa määrin, niihin tarpeisiin mistä on turvallisuuden, terveyden tai hyvinvoinnin kannalta hyötyä. Mitattavalla ja valvovalla toiminnalla tulee olla aina todellinen syy tai tarve eikä tehdä sitä vain sen takia, että se on mahdollista.

 

7. Teknologialla yhteys toiseen

 

Vaikka teknologiaa ja sovelluksia kohtaan on usein ennakkoajatuksia ja paljon negatiivisuutta, se luo ja mahdollistaa yhteyden toiseen ihmiseen, pitkienkin välimatkojen päästä. Sen avulla ylläpidetään hyvinvoinnin tärkeimpiä asioita; sosiaalisia suhteita, itsenäistä suoriutumista, osallisuutta ja elämänlaatua. Teknologia toimii myös omaishoitajan tukena esimerkiksi yöaikaan, hälyttäen jos muistisairas läheinen on lähdössä ovesta ulos. Ei ole tarkoituksenmukaista korvata ihmistä teknologialla tai robotiikalla vaan vapauttaan voimavaroja siihen tärkeimpään eli yhdessä olemiseen.

 

Toimivalla Kodilla ei ole enää apuvälinemyymälää, mutta autamme mielellämme turvallisen arjen takaamisessa! Meiltä saat kotiviivouksen, kotihoivan, kotilääkärin ja muut kodin palvelut luotettavasti ja ammattitaidolla.

 

Ota yhteyttä!