KOTITALOUSVÄHENNYS

MIKÄ ON KOTITALOUSVÄHENNYS?

Huomaathan, että kotitalousvähennys laski 50 prosentista 40 prosenttiin vuonna 2020 ja enimmäisvähennyksen määrä laski 2 250 euroon.

Kotitalousvähennys on verovähennys, minkä jokainen yksityishenkilö voi hakea kotonaan ja vapaa-ajan asunnollaan tehdystä kotitaloustyöstä. Sen avulla voi vähentää esimerkiksi kotisiivouksen ja kotiavun hinnasta 40% jo kuluvan vuoden verokortille tai ilmoittaa vähennyskelpoiset palvelut esitäytetyn veroilmoituksen tarkistuksen yhteydessä.

 

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Kotitalousvähennystä saa vuodessa yksi henkilö haettua 2 250 euroa. Koska omavastuu on 100 euroa, kotitalouspalveluita voi yhteensä ostaa 5 875 eurolla vuodessa, jotta saat maksimivähennyksen.

 

Toimivan Kodin kotisiivouksen hinnaksi jää kotitalousvähennyksen jälkeen vain 23,70 €/työtunti (ovh 39,50 €/h) ja kotihoivan hinnaksi vain 26,40 €/työtunti (ovh 44 €/h).

 

Vähennyksen voi hakea myös vanhemmille ostettuihin palveluihin!

 

Vähennys on henkilökohtainen, joten samassa taloudessa asuvat voivat kukin hyödyntää kotitalousvähennyksen omassa verotuksessaan. Kannattaa kuitenkin huomioida että 100 euron omavastuu koskee kaikilla kotitalousvähennyksiä hakevia. Kun yksi talous ostaa vuodessa alle 5 875 eurolla, kannattaa siis vain toisen puolison tehdä kotitalousvähennys omaan verotukseensa. 5 875 – 11 000 eurolla palveluita ostaessa voi kotitalousvähennyksen hakemisen jakaa puolisoiden kesken kuinka parhaaksi katsoo.

ESIMERKKI KOTITALOUSVÄHENNYKSESTÄ

Kotitaloudessa on ostettu vuoden aikana 4 600 eurolla ja niistä haetaan kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys on 40% palveluiden hinnasta eli tässä tapauksessa 1 840 euroa. Siitä vielä vähennetään 100 euron omavastuu ja saadaan vähennysten lopulliseksi määräksi 1 740 euroa.

 

Kodin palveluista voi siis säästää ostamalla ne esimerkiksi Toimivasta Kodista ja hakea 40% kotitalousvähennyksen verotuksesta!

KOTITALOUSVÄHENNYKSEN HAKEMINEN

Kotitalousvähennyksen voi hakea jo kuluvalta vuodelta ilmoittamalla maksamasi palvelun tiedot verottajalle, missä veroprosenttisi korjataan sen mukaisesti. Tämän voi tehdä joko yksittäisille palveluiden ostoille, tai ilmoittaa etukäteen esimerkiksi säännöllisestä siivouksesta tulevan summan verottajalle ja saat koko vuodeksi korjatun verokortin käyttöösi.

 

Voit myös jälkikäteen kerätä vuoden aikana maksetut palvelut yhteen ja kirjata ne veroilmoitukseen. OmaVeron kautta saa kirjattua tietoja jo vuoden alusta, jolloin ne näkyvät valmiiksi keväällä saapuvassa esitäytetyssä veroilmoituksessa. Tai vastaavasti täyttää kotona esitäytetyn veroilmoituksen saavuttua.

 

Kotitalousvähennyksen hakemiseksi riittää, että asuu asunnossa tai käyttää vapaa-ajan asuntoa. Kotitalousvähennystä hakiessa ei mukaan tarvitse liittää kuitteja työstä, mutta verottaja pyytää säilyttämään kuitit siltä varalta, että niitä jatkossa kaivataan.

 

Huomaathan, että kotitalousvähennystä voi hakea vain sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Yrityksen tulee olla ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun teet sopimuksen ja voit tarkistaa sen esimerkiksi ytj:n sivuilta. Toimiva Koti kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

MISTÄ PALVELUISTA SAA KOTITALOUSVÄHENNYSTÄ?

Kotitalousvähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnossa tehdyistä palveluista. Kun asiakkaan toimintakyky on alentunut, hän on oikeutettu monissa tilanteissa arvonlisäverottomaan hintaan, mikä on myös kotitalousvähennyskelpoista.

 

Kotitalousvähennystä ei voi hakea palveluiden yhteydessä hankittuihin materiaaleihin tai matkakuluihin. Kotisiivouksen hinnat koostuvat pääsääntöisesti vain palvelujen hinnoista, minkä takia Toimivan Kodin siivouksesta ja kotihoivasta saa kokonaisuudessaan 40 % vähennyksen. Esimerkiksi remonttipalveluissa laskuun kirjataan erikseen palvelun eli työtuntien kulut, käytetyt materiaalit, välineet ja matkakustannukset, mistä vain työosuuden hinta kirjataan kotitalousvähennykseen.

KOTITALOUSVÄHENNYSTÄ VOI HAKEA MYÖS VANHEMMILLE OSTETUISTA PALVELUISTA!

Kotitalousvähennyksen alaisia palveluita ovat muun muassa

  • Siivous
  • Muuttosiivous
  • Haravointi sekä muu pihan ja puutarhan huolto
  • Lumenluonti ja auraustyöt
  • Lemmikin ulkoiluttaminen osana muita kodin palveluita
  • Pyykkien pesu ja silittäminen sekä muu vaatehuolto
  • Huonekalujen kokoaminen
  • Kodin palvelut, kuten ruoanlaitto asiakkaan kotona, yhdessä syöminen ja muu huolenpito
  • Kotihoito

 

Kotitalousvähennystä ei voi hakea työstä, mihin saa jo avustusta, kuten tukea tai palveluseteleitä.

 

Toimivan Kodin maksuttomassa palvelukartoituksessa käydään aina asiakkaan kanssa läpi kotitalousvähennyksen sekä arvonlisäverottoman palvelun mahdollisuudet! Tilaa maksuton palvelukartoitus.

 

Voit tarkistaa kaipaamasi palvelun kotitalousvähennyskelpoisuuden myös verotuksen sivuilta.

TILAA PALVELUKARTOITUS

OTA YHTEYTTÄ!

Ota yhteyttä