Paikannin turvaa hyvän elämänlaadun – ostajan opas

Kun on tarvetta tietää tavaroiden, eläinten tai ihmisten liikkeistä, paikantimien valinta on ajankohtaista. Paikantimia on useita erilaisia, joten ne kannattaa valita aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi perheen lemmikki ja muistisairas isovanhempi saavat erilaiset paikannuslaitteet.

Turvapuhelin ja paikannin hankitaan useimmin vanhuksille ja muistisairaille, mutta ne sopivat kenelle tahansa, jolla on toimintakyky alentunut ja haluaa turvata arkeaan.

Miksi kannattaa hankkia paikannin?

Huoli läheisen pärjäämisestä on yleensä suuri ja pelkkä paikantimen olemassaolo tuo helpotusta arkeen.

Helposti ulkona harhailuun ajautuva muistisairas voi elää elämäänsä itsenäisesti kotona, kun kellolta näyttävä ja myös sitä toimintaa ajava paikannuslaite on ranteessa. Käyttäjän poistuessa ennalta määrätyltä turva-alueelta omainen saa siitä ilmoituksen ja voi soittaa itse paikannusrannekkeeseen tarkistaakseen tilanteen. Onnettomuuden sattuessa voi käyttäjä itse painaa SOS-painiketta, jolloin laite soittaa läheiselle. Paikannin tuo suurta turvaa niin omaishoitajalle kuin muistisairaallekin.

Paikannin valitaan yksilöllisesti
Paikantava tuote voi olla kellon muodossa, paikantavat kengänpohjalliset tai auton avaimen kokoisena laitteena, minkä voi laittaa roikkumaan esimerkiksi laukkuun tai avainnippuun. Paikannusranneke on hyvä esimerkiksi muistisairaalle henkilölle, jolle sen päivittäin ranteeseen laittaminen tuntuu luontevalta. Paikantimesta on eniten hyötyä, kun käyttäjä muistaa kantaa sitä mukanaan.

 

Paikantimissa on monia toimintoja

Paikanninta valitessa ensisijaisesti mietitään niiden toimintoja. Yksinkertaisimmassa mallissa on vain paikannustoiminto, mikä on jatkuvasti päällä ja sen liikkeitä seurataan mobiilisovelluksella. Osa paikantimista toimivat lisäksi myös turvapuhelimina ja turvarannekkeina eli niissä on SOS-painike, minkä avulla käyttäjä voi soittaa ennalta-asetettuihin numeroihin. Turvapuhelimessa numeroita on yleensä kolme kappaletta ja laite soittaa niitä läpi, kunnes jostain numerosta vastataan. Siten käyttäjä saa ongelma- tai vaaratilanteissa yhteyden läheisiinsä. Joihinkin laitteisiin saa asennettua turvararoja, milloin laite ilmoittaa SOS-yhteystiedoille, kun laite poistuu sille ennalta-asetetulta alueelta tai on paikoillaan pitkiä aikoja.

 

Helppokäyttöisyys ja akun kesto

Kun käyttäjän toimintakyky on alentunut, on laitteen helppokäyttöisyys erityisen tärkeää. Silloin kannattaa valita malli, missä turvapuhelimen napin painaminen on helppoa ja lataukseen käytetään telakkaa eikä tarvita hienomotoriikkaa piuhojen kanssa. Akun kulutus on myös huomattavasti suurempi turvapuhelimina toimivissa malleissa, riippuen soitoista ja paikannustarpeesta. Kannattaa siis harkita myös onnistuuko ja muistuuko laitteen lataukseen laittaminen. Akun loppumisen ilmoitus: SOS-yhteystiedot saavat tiedon, kun laite vaatii latausta.

Itse paikantimen hinnan lisäksi niissä kuukausittainen käyttömaksu. Paikantimessa on joko valmiiksi sisällä sim-kortti tai siihen voi itse hankkia oman liittymän pienellä datapaketilla, miltä tahansa operaattorilla. Lisäksi joihinkin malleihin on mahdollista ostaa erillinen karttapalvelu.

Apua paikantimen ja turvapuhelimen valintaan saa Toimivan Kodin apuvälinemyymälöistä Konalassa, Ruskeasuolla tai Porvoossa. Paikalla on ammattitaitoista henkilökuntaa, jotka löytävät tilanteeseen sopivan laitteen. Kattava valikoima erilaisia laitteita takaa oikean paikantimen tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Voit myös tutustua eri paikantimiin verkkokaupassamme.