Toimiva Koti tukee palvelutalon lyhytaikaisyksikön liikuntatempausta

Toimiva Koti on yhteistyössä Tuulenpesän tonni -tempauksessa

Toimiva Koti on yhteistyössä Riistavuoren monipuolisen palvelukeskuksen LAH-yksikkö Tuulenpesän järjestämässä Tuulenpesän tonni -tempauksessa. Tuulenpesän tonni -tempauksen tavoitteena on tukea lyhytaikaisyksikkö Tuulenpesän asiakkaiden toimintakykyä. Tempauksessa kartutetaan asiakkaiden yksittäisillä ja yhteisillä liikuntasuorituksilla matkaa Suomen kartalla Helsingistä Utsjoelle. Asiakkaat liikkuvat yhteisvoimin kohti tavoitetta ja Utsjoelle päästyä arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken palkintoja!

Tuulenpesässä on enimmäkseen omaishoidettavia asiakkaita, joilla on usein jonkinasteisia liikkumis- ja toimintakyvyn rajoitteita. Tavoitteena Tuulenpesän henkilökunnalla on tukea asiakkaiden fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä siten mahdollisuuksia pystyä asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään, terveenä ja omatoimisesti. Toimivan Kodin toimintaa ajaa samat tavoitteet, joten yhteistyöhön lähdettiin innolla mukaan.

Tempauksen osallistujia palkitaan Toimivan Kodin lahjakorteilla kodin palveluihin, kuten kotisiivoukseen, ruoanlaittoon, asiointiapuun tai arkikuntoutukseen. Haluamme mahdollistaa arvokkaan ja toimivan arjen kaikille!

 

Riistavuoren palvelukeskus on avoinna kaikenikäisille

 

Riistavuoren palvelukeskus, kuten muutkin palvelukeskukset, on avoinna aivan kaikille ja toiminta on suunnattu etenkin helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille. Palvelukeskukset yhdistävät sukupolvia yhteisten tilojen ja tekemisen merkeissä. Riistavuoren palvelukeskus on keskellä kaupunkia, mutta kuitenkin sen verran syrjässä, että luontoa löytyy läheltä.

Aamulenkit palvelukeskuksen ympäri vievät aivan metsän reunalle ja takapihalla oleva sensomotorinen puisto tarjoaa tekemistä niin perheen pienimmillekin että ikääntyville, joiden on helppo tehdä askareita laitteiden avulla. Riistavuoressa on aikaisemmin järjestetty muun muassa kesäfestarit ja pihalla on asustanut kanoja. Tapahtumat viihdyttävät sekä palvelukeskuksen ja sen yksiköiden asiakkaita että lähialueen asukkaita. Rodopuistoon on juuri sopiva matka päiväreissuille myös Tuulenpesän asiakkaiden ja avustajien voimin.

 

Tuulenpesässä riittää puuhaa ja huolenpitoa

 

Tuulenpesä on lyhytaikaisyksikkö Riistavuoren palvelukeskuksessa, missä asiakkaat viipyvät noin kolmesta päivästä jopa kolmeen viikkoon. Sinä aikana tehdään asioita yhdessä, liikutaan ja katsotaan, että toimintakyky mahdollistaa turvallisen kotona asumisen. Tuulenpesän tavoitteena on mahdollistaa asiakkaiden turvallinen arki ja pitää toimintakykyä yllä.

Tuulenpesässä on ollut erilaisia tapahtumia aina ajoittain ja tänä keväänä syntyi ajatus isommasta liikuntaan kannustavasta tempauksesta, mihin useammat asiakkaat pääsisivät vuoden aikana osallistumaan. Tempaus sai nopeasti kannatusta koko Riistavuoren porukalta, joten sen taustalla on hyvät tukijoukot ja monialainen osaaminen.

 

Tuulenpesän tonni -tempaus innostaa liikkumaan ja muistelemaan

 

Tuulenpesän henkilökunta halusi tehdä asiakkaiden liikkumisesta mielekkäämpää ja innostaa passiivisemmat liikkujat mukaan toimintaan sekä kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja. Tempauksen taustalla on myös yhteisöllisyyttä lisäävä toiminta; matkaa kerrytetään ja tuloksia tarkastellaan yhdessä.

Matka Suomen halki Helsingistä Utsjoelle on mahtava idea, sillä Tuulenpesässä pidetään yhdessä paikkakuntien tietoiskuja, kun niitä saavutetaan tempauksessa. Katsauksissa soitetaan paikkakunnalle ominaista musiikkia ja kerrotaan paikkakunnan tietoja. Samalla asiakkaiden kesken herää keskustelua muistojen herätessä paikkakuntiin liittyen. Hyvinvointiin kuuluu muutakin kuin liikkuminen ja siksi onkin tärkeää tehdä asioita yhdessä.

 

Toimiva Koti tukee palveluilla kotona asumista

 

Tuulenpesässä ollaan iloisia, kun Toimiva Koti lähti mukaan tempauksen sponsoriksi. Yhteistyökumppanien lahjoittamat palkinnot motivoivat asiakkaita osallistumaan isommissa määrin ja tuo lisänäkyvyyttä liikunnan tärkeyteen hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Toimivalla Kodilla on hyvin samanlaiset arvot kuin Tuulenpesällä; asiakkaalle turvataan arvokas ja toimiva arki. Toimiva Koti oli Tuulenpesän työntekijöille tuttu entuudestaan ja siten luonnollinen yhteistyökumppaniehdokas.

Tempauksen ideaa ei ole patentoitu, joten tästä saa nyt hyvää vinkkiä kuinka voidaan aktivoida liikkumaan vaikka työpaikalla!

 

Yhteisellä liikuntatempauksella on positiivisia vaikutuksia

  • Yhteinen tavoite ja potin kerryttäminen aktivoi passiivisia liikkujia
  • Liikkumisen motivaatio kasvaa, kun sillä on joku käyttökohde
  • Liikunnan määrä konkretisoituu
  • Etenemisen seuranta palkitsee
  • Yhteisöllisyys kasvaa, kun tehdään asioita yhdessä
  • Muisti aktivoituu, kun tehdään pidempiaikaista yhteistä projektia ja puhutaan tehdyistä suorituksista

 

Lyhytaikaisyksikkö Tuulenpesä

Riistavuoren monipuolinen palvelukeskus

Isonnevantie 28

00320 HELSINKI